Pārmērīgu svīšanu var izraisīt ne tikai liels karstums. Daži pārtikas produkti var izraisīt pārmērīgu svīšanu to termogēnās iedarbības dēļ.
Kāpēc sviedri nepatīkami smaržo
Šķidrums, ko izdala sviedru dziedzeri, pats par sevi nav smaržīgs.
Sviedri ir 98 % ūdens un 2 % dažādu vielu, tostarp cinka, vara, dzelzs, niķeļa un kadmija. Labvēlīgā mitrā vidē uzkrājas un aktivizējas baktērijas, un tieši šo baktēriju produkti sadalīšanās rezultātā rodas nepatīkams aromāts.
Ja pēc svīšanas nav iespējams uzreiz nomazgāties dušā, baktēriju un to dzīvībai svarīgo produktu skaits palielinās, un tā rezultātā smaka kļūst vēl asāka.
Kādi pārtikas produkti paātrina svīšanu
Pikanti ēdieni
Uztura speciāliste Eimija Kimberleina stāsta, ka pikantos pārtikas produktos ir savienojums kapsaicīns, kas veicina pastiprinātu svīšanu.
Turklāt cilvēki atšķirīgi uztver garšvielu daudzumu, kas var ietekmēt svīšanas intensitāti.
Karsti dzērieni un ēdieni
Kimberleina arī norādīja, ka karstas kafijas tases izdzeršana vai siltas zupas bļodas izēšana paaugstina ķermeņa iekšējo temperatūru. Kad temperatūra paaugstinās, dziedzeri izdala sviedrus.
Grādīgie dzērieni
Pēc dažu stipro dzērienu lietošanas dažu cilvēku seja var kļūt sarkana. Grādīgie dzērieni paātrina sirdsdarbību un paplašina asinsvadus ādā.
Tas var izraisīt ādas apsārtumu un paaugstinātu ķermeņa temperatūru un pastiprinātu svīšanu.
Kofeīns
Kofeīnu saturoša pārtika un dzērieni (piemēram, kafija, melnā tēja un enerģijas dzērieni) stimulē centrālo nervu sistēmu, kas aktivizē sviedru dziedzeru darbību.
Lasi vēl: Santehniķi no jums slēpj šo triku, jo tas novērš aizsērējumu dažu minūšu laikā
Pārtikas produkti, kas var samazināt svīšanu
Pārtikas produkti, kas var mazināt svīšanu, ir jogurts, piens, biezpiens un citi ar kalciju bagāti piena produkti. Tie var palīdzēt regulēt ķermeņa temperatūru. Turklāt pārtikas produkti ar augstu šķiedrvielu saturu (pilngraudu produkti, auzas, augļi, dārzeņi un pupiņas) ļauj organismam tos ātri sagremot.
Pateicoties nomierinošajām īpašībām, piparmētru lietošana uzturā samazina impulsu skaitu, kas tiek sūtīti uz sviedru dziedzeriem, tāpēc tie izdala mazāk sekrēta.
Tā kā ēdiens un dzērieni cilvēkus var ietekmēt atšķirīgi, ir vērts ierobežot izraisītājus.